我思う故に我あり

日常で感じたこと、考えたことを綴ります。

塩分1.5倍で感じるお箸

私にとってはタイムリーな話題!!

気になってたのです、いかにして塩分を減らすか。

手間を惜しまず、出汁を鰹節や煮干しなどから取ったり、塩分ゼロの味噌に変えたり・・・・。慣れるしかないなと思っていたところにこのニュース!!

調べたのですが、来年販売予定とのこと、値段がわかりませんでした。

買いたい!!!

スプーンやフォークも欲しいところです!!

 

VOAで英語を学びましょう!!

 

 

 

日本の科学者、塩味の効いた電気箸を開発 (和訳)

Japanese Researchers Develop Electric Chopsticks to Enhance Salty Taste

April 21, 2022

learningenglish.voanews.com

 

日本の研究者が、食品の塩味を引き立たせる電気箸を開発しました。この電気箸は、ナトリウムの摂取量を減らす必要のある人々の助けになるかもしれません。

 

この箸は、明治大学の宮下保明教授と飲料メーカーのキリンホールディングス株式会社によって開発されました。

 

箸と手に付けた小型のコンピューター装置を配線で結びます。

 

微弱な電流が食べ物から箸を通してナトリウムイオンを口まで運ぶと宮下教授は言います。

 

「その結果、塩味は1.5倍に増強されるます。」と彼は言います。

 

宮下教授と彼の研究チームは、テクノロジーが人間の感覚とどのように相互作用するかをさまざまに研究してきました。また、人がなめることでさまざまな味を感じることができるテレビ画面も開発しています。

 

日本の伝統的な食事は塩辛いのです。日本の平均的な成人は、毎日約10グラムの塩分を摂取しています。これは世界保健機関(WHO)が推奨する量の2倍にあたります。

 

An employee of Kirin Holdings demonstrates chopsticks that can enhance food taste using an electrical stimulation waveform.
An employee of Kirin Holdings demonstrates chopsticks that can enhance food taste using an electrical stimulation waveform.
電気刺激波形で食べ物の味を引き立てる箸の実演をするキリンホールディングスの社員。

 

ナトリウムの摂取量が多いと、高血圧や脳卒中などの発症率が高くなると言われています。

 

「これらの病気を予防するためには、塩分の摂取量を減らす必要があります。」とキリンの研究者である佐藤愛さんは話します。

 

佐藤さんは、日本人が通常の方法で塩分摂取量を減らそうとすると、好きな食べ物の多くを食事から減らさなければならなくなると付け加えます。そうでなければ、風味の乏しい、味気ない食事にならざるを得ないと彼女は言います。

 

宮下氏とキリンは、この箸を改良し、早ければ来年には売り出したいと思っています。

 

 

 

 

 

Japanese Researchers Develop Electric Chopsticks to Enhance Salty Taste
An employee of Kirin Holdings demonstrates chopsticks that can enhance food taste using an electrical stimulation waveform.

Japanese researchers have developed electric chopsticks that enhance the salty taste of foods. The devices could help people who need to reduce their intake of sodium.

The chopsticks were developed by Meiji University professor Homei Miyashita and drink manufacturer Kirin Holdings Company.

Wiring connects the chopsticks to a small computer device attached to the eater’s hand.

A weak electrical current transports sodium ions from food through the chopsticks to the mouth, said Miyashita.

"As a result, the salty taste enhances 1.5 times," he said.

Miyashita and his research team have explored different ways that technology can interact with human senses. He has also developed a television screen that a person can lick to taste different food flavors.

The traditional diet in Japan is salty. The average Japanese adult eats about 10 grams of salt each day. That is two times the amount suggested by the World Health Organization.

An employee of Kirin Holdings demonstrates chopsticks that can enhance food taste using an electrical stimulation waveform.
An employee of Kirin Holdings demonstrates chopsticks that can enhance food taste using an electrical stimulation waveform.

High sodium intake is linked to increased cases of high blood pressure, strokes and other conditions.

"To prevent these diseases, we need to reduce the amount of salt we take," said Kirin researcher Ai Sato.

Sato added that if Japanese people try to reduce salt intake in the usual ways, they will need to cut many of their favorite foods from their diet. Otherwise, she said, they would have to eat bland, or flavorless, food.

Miyashita and Kirin are improving their chopsticks and hope to have them ready to sell as early as next year.

 

 

 

Words in This Story

enhance – v. to make greater or better

lick – v. to pass the tongue over

flavor – n. the quality of something that affects the sense of taste