我思う故に我あり

日常で感じたこと、考えたことを綴ります。

食べたーい♬ケープ・マレー・カレー

作り方からして、淡白さが伝わってきます♬

聞いているだけで、いい香りが〜💓

This image released by Milk Street shows a recipe for Cape Malay Chicken Curry. (Milk Street via AP)

 

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ついでに、作ってみては?

 

 

 

南アフリカのケープ・マレー・カレーは一度食べたらやみつき(和訳)

South Africa’s Cape Malay Curry Is Worth a Try

April 29,2022

learningenglish.voanews.com

 

世界には、カレー料理が有名なところがたくさんあります。カレーは、味付けが濃く、時にスパイシーなソースの一種です。このソースは通常、野菜や肉と組み合わされ、ご飯にかけて食べます。

 

最も有名なカレーは、インドとタイで作られています。インドネシアや日本を含むアジアの他の国々にも、独自の特別なカレー料理があります。

 

南アフリカはカレーではあまり知られていません。しかし、食の専門家であるクリストファー・キンボール氏は、最近ケープタウンで見つけたカレーを絶賛しています。彼は最近、AP通信にケープマレーと呼ばれるこの料理について寄稿しています。

 

キンボール氏によれば、ケープ・マレー・カレーはインドのカレーにやや似ていると言い表しています。しかし、風味というか味はもっと淡泊です。

 

キンブル氏は、料理の先生であるファルデラ・トルカーさんから、この料理の作り方を教わりました。ケープマレーカレーに使われるスパイスは、インドカレーと似ていますが、使い方が違うのです。インドカレーのように細かく挽くわけではありません。ケープマレーカレーでは、それぞれのスパイスを丸ごと使うのです。ソースが煮込まれた後、個々のスパイスは取り除かれます。

 

その結果、多くの人が慣れ親しんでいるカレーよりも軽く、明るく、マイルドな味になるのです、とキンブル氏は指摘しています。

 

キンブル氏は、新しい料理本 Milk Street Tuesday Nights にケープマレーチキンカレーのレシピを載せています。

 

ここでは、ケープマレーカレーの作り方を紹介します。

 

まず、スパイスを混ぜ合わせます。ホールフェンネルとクミンの種をそれぞれ15ミリリットル(mL)、ターメリック、塩、胡椒をそれぞれ5mL用意します。混ぜたスパイスを15mLほど、素焼きの鶏肉につけます。もも肉と呼ばれる骨なし、皮なしの鶏肉が最適だとキンブル氏は言います。

 

次に、大きなフライパンに食用油を熱します。中くらいの大きさの玉ねぎを2個、細かく切って加えます。軽く焦げ目がつくまで8〜10分ほど加熱します。次にみじん切りのニンニク4片、半分に切ったセラーノ唐辛子2本、生のショウガ約100gを入れます。その約30秒後に、チキンスープ約500mLとプチトマト500mL、そしてシナモンスティック丸ごと2本、ローリエ2枚、先ほど用意したスパイスミックスの残りを入れます。次に、鶏もも肉を鍋に入れ、鶏肉が汁につかるようにします。

 

煮汁を煮立たせたら、蓋をして25分ほど煮込みます。細かく切った約半キロのじゃがいもを入れてかき混ぜます。再び鍋に蓋をし、再び煮ます。鶏肉とジャガイモが柔らかくなるまで、さらに12~15分ほど煮込みます。

 

鶏肉をフライパンから安全に取り出し、大きな皿に盛ります。生姜、シナモンスティック、ローリエ、半分に切った唐辛子を取り除き、さらに5分ほど中火で煮込みます。

 

鶏肉を一口大に引き、フライパンに戻して混ぜ合わせます。レモン1個分の果汁を加えて混ぜ合わせ、味見をして必要なら塩・コショウを追加します。

 

調理が終わったら、カレーを器に注ぎ、フレッシュミントを乗せます。バスマティライスまたはジャスミンライスにのせていただきます。

※バスマティライス、ジャスミンライスは下に掲載。

 

レモンの香りと豊かな風味のカレーは、約1時間でできあがり、これで6人分となります。

 

 

 

 

 

 

South Africa’s Cape Malay Curry Is Worth a Try
This image released by Milk Street shows a recipe for Cape Malay Chicken Curry. (Milk Street via AP)

Many places around the world are known for their curry dishes. Curry is a kind of sauce that is highly seasoned and sometimes spicy. The sauce is usually combined with vegetables and meat and served over rice.

Some of the best-known curries come from India and Thailand. Other countries in Asia, including Indonesia and Japan, also have their own special curry dishes.

South Africa is not so well known for its curry. But food expert Christopher Kimball recently praised a curry he found in Cape Town. He wrote recently about the dish, called Cape Malay, in a piece for The Associated Press.

Kimball describes Cape Malay curry as somewhat similar to Indian curry. But it is lighter in flavor, or taste.

Kimball learned about making the dish from cooking teacher Faldela Tolker. She told him the spices used in Cape Malay curry are similar to those in Indian curry, but they are used differently. They are not ground fine, like they are in Indian curry. Cape Malay Curry uses the whole form of each spice. After the sauce is cooked, the individual pieces of spice are removed.

The result is a lighter, brighter, milder curry than most people are used to, Kimball notes.

Kimball included a recipe for Cape Malay chicken curry in his new cookbook, Milk Street Tuesday Nights.

Here is how you can make Cape Malay curry for yourself.

First, mix spices together. You will need 15 milliliters (mL) each of whole fennel and cumin seeds, and five mL each of turmeric, salt and pepper. Put about 15 mL of the spice mixture onto uncooked chicken. Boneless, skinless chicken pieces called thighs work best, Kimball says.

Next, heat some cooking oil in a large pan. Add two medium-sized onions, cut into small pieces. Cook them for 8 to 10 minutes until they are lightly browned. Then add in four cloves of chopped garlic, two serrano chili peppers cut in half, and about 100 grams of fresh ginger. About 30 seconds later, add in about 500 mL of chicken broth and 500 mL of cherry tomatoes, along with two whole cinnamon sticks, two bay leaves and the rest of the spice mixture you prepared earlier. Then, add the chicken thighs to the pan. Make sure the chicken is covered with the liquid.

Bring the liquid to a simmer, then cover and cook for 25 minutes. Stir in about half a kilogram of potatoes, cut into small pieces. Cover the pan again and return to a simmer. Cook until the chicken and potatoes are soft, another 12 to 15 minutes.

Safely remove the chicken from the pan and put it onto a large plate. Remove the ginger, cinnamon sticks, bay leaves and chili halves. Continue to simmer over medium heat for another five minutes.

Pull the chicken into bite-size pieces, then return it to the pan and stir to combine. Stir in juice from one lemon, then taste the mixture and add additional salt and pepper if needed.

After the cooking is finished, pour the curry mixture into a serving bowl and put fresh mint on top. Serve over basmati or jasmine rice.

The lemony, richly flavored curry takes about one hour to prepare and serves six people.

 

 

 

Words in This Story

milder - adj. less strong or harsh in taste

recipe - n. a set of instructions for making food

pan - n a usually shallow and open metal container that has a handle and that is used for cooking or baking

broth - n. liquid in which food (such as meat) has been cooked

simmer -v. to cook (something) so that it is almost boiling for a certain period of time

 

 

バスマティライスとジャスミンライス

細長いお米の「バスマティライス(Basmati Rice)」と「ジャスミンライス(Jasmine Rice)」は、どちらもアジア生まれの香り高いお米。

 

 

バスマティとジャスミン


形状は、「バスマティ」がより細長く尖っていて、「ジャスミン」は端が丸みを帯びていて少し透明です。食感や香りは、「バスマティ」が粘り気が少なくパラパラしています。一方、「ジャスミン」はしっとり柔らかくバスマティに比べて粒同士がくっつきやすいのが特徴。


バスマティライス

インドやパキスタンで生産されるインディカ米の一種で、高級な香り米(Aromatic Rice)として知られています。「バスマティ」とは「香りのよい」を意味するヒンディー語が由来です。その香りはよくナッツのような強い香り。

 

ジャスミンライス

タイやカンボジアで生産されるインディカ米の一種で、こちらも高級な香り米(Aromatic Rice)として知られています。タイ語では「カオホンマリ(Khao hom mali)」、ジャスミンのような香りのよい米と呼ばれます。その香りは、フローラルで甘いポップコーンのよう。

 

だそうです!! 

 

※以下サイト参照の上、抜粋・編集

バスマティvsジャスミンライス| 味、栄養などの比較

バスマティライスとジャスミンライスの違い&食べ比べ【写真あり】 - Mamemiso diary