我思う故に我あり

日常で感じたこと、考えたことを綴ります。

ウイスキーもエコフレンドリー?そのお味は?

ウイスキー、深い味わいがあって美味しいですよね!

おうち時間が増えた今、一人酒もまたおつなもの!!

早速 Here we go!!

 

 

 

 

オーク樽を使わないウイスキーづくり、その味は?(和訳)

Making Whiskey without Oak Barrels, How Does It Taste?

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カリフォルニアのシリコンバレーにある小さなラボで、マーティン・ヤヌースク氏とステュー・アーロン氏がウイスキーをつくっています。ウイスキーは、穀物を発酵させてつくるアルコール飲料の一種です。

通常、ウイスキーは樫の木で作った樽で熟成させます。しかし、この研究所には樽がありません。代わりに、注射器、ビーカー、小瓶などの科学器具を使っているのです。これは、より環境にやさしいウイスキーづくりの方法を見つけるためです。

メンロパークに本社を置くBespoken Spiritsの共同設立者兼最高商業責任者のアーロン氏は、「現代の消費者は、気候変動などの問題に関心を持つ傾向があるのです。」と述べています。

Bespoken Spirits co-founders Stu Aaron and Martin Janousek stand in the company's lab in Menlo Park, California, U.S. on October 20, 2021. (REUTERS/Nathan Frandino)

Bespoken Spirits co-founders Stu Aaron and Martin Janousek stand in the company's lab in Menlo Park, California, U.S. on October 20, 2021. (REUTERS/Nathan Frandino)

2021年10月20日、米国カリフォルニア州メンロパークにある同社のラボに立つBespoken Spiritsの共同創業者ステュー・アーロン氏マーティン・ヤヌースク氏。(REUTERS/Nathan Frandino)


アルコール飲料は、小さな金属製の樽の中で3~5日間を過ごします。同社の技術は、酸化、つまり混合物に酸素が導入されるプロセスを加速させます。これがウイスキーの味を変えるのです。

この工程では、小指ほどの大きさの樫の木の小さな木片が導入されます。ウイスキーは金属製の樽の中で時間を過ごす間に、木の色、香り、味を帯びるのです

実験室でオーク材を軽く焼いてから、マイクロステーブと呼ばれる小さな破片に切り分けます。マイクロステーブは、従来の樽の約25,000分の1の大きさです。ヤノセック氏は材料科学者であり、会社の共同設立者です。これによって、使用する木材を97%削減できるといいます。

Samples of oak wood to be lightly burnt and cut by Bespoken Spirits for whiskey sit in the company's lab in Menlo Park, California, U.S. on October 20, 2021. (REUTERS/Nathan Frandino)

Samples of oak wood to be lightly burnt and cut by Bespoken Spirits for whiskey sit in the company's lab in Menlo Park, California, U.S. on October 20, 2021. (REUTERS/Nathan Frandino)2021年10月20日、米国カリフォルニア州メンロパークにある同社のラボに置かれた、ベスポーケン・スピリッツがウィスキー用に軽く燃やしてカットするオーク材のサンプル。(REUTERS/Nathan Frandino)


樽を完全に処分することで、木の伐採を避けられるだけでなく、樽を何年も空調管理された環境で保管するコストも省けるのです。

ベスポーケン社のウイスキーは熟成期間が短いため、蒸発による液体の損失がありません。この失われた液体は "天使の分け前 "と呼ばれています。アーロン氏によると、これによって水の使用量を20%削減することができるといいます。

ベスポーケン社では、ウイスキーづくりの際にサンプルをガスクロマトグラフで分析します。このプロセスでガスを基本的な部分に分解し、その化学的同一性を知ることができるのです。化学的同一性を知ることで、バニラのような味を追及したり、ユニークな使い方をすることができるのです。

マイケル・クドラ氏は、サンフランシスコにあるQuinceのトップバーテンダーです。彼は、ウイスキーに含まれるさまざまな味が酒を好む理由だといいます。ロイター氏の依頼で、クドラ氏はベスポーケン・スピリッツのウイスキーを試飲しました。

彼は、はっきりとアルコールを感じると言っています。そして、深い褐色の濃厚な味わいが "すぐに "やってくる。そして、"そのアルコールが舌を焼き始める "と付け加えています。クドラ氏は、このウイスキーに他の製品を加えると、より美味しくなると言っっています。ウイスキーサワーと呼ばれる飲み物は、卵白が加えられており、このような飲み物は、アルコールの鋭い香りを抑え、ウイスキーの香りを引き立たせることができるといいます。

 

 

 

 

Making Whiskey without Oak Barrels, How Does It Taste?

A whiskey sample made by Bespoken Spirits is placed in scientific equipment during a process designed to remove some chemicals from the liquid at the company's lab in Menlo Park, California, U.S. on December 7, 2021. (REUTERS/Nathan Frandino)

Martin Janousek and Stu Aaron make whiskey in a small lab in California’s Silicon Valley. Whiskey is a sort of alcoholic drink that is made from fermented grains.

Usually, whiskey is aged in barrels made from the wood of an oak tree. But in this lab, there are no barrels. Instead, they are using scientific equipment like syringes, beakers, and vials. They are doing this to find a more environmentally friendly way to make whiskey.

“This modern consumer – they tend to care about causes like climate change,” said Aaron, co-founder and chief commercial officer of Menlo Park-based Bespoken Spirits.

Bespoken Spirits co-founders Stu Aaron and Martin Janousek stand in the company's lab in Menlo Park, California, U.S. on October 20, 2021. (REUTERS/Nathan Frandino)
Bespoken Spirits co-founders Stu Aaron and Martin Janousek stand in the company's lab in Menlo Park, California, U.S. on October 20, 2021. (REUTERS/Nathan Frandino)

 

The alcoholic drink spends three to five days in a small, metal barrel. The company’s technology speeds up oxidation, or a process where oxygen is introduced to a mixture. This changes the taste of the whiskey.

A small piece of wood from an oak tree, no larger than the size of a small finger, is introduced in this process. The whiskey takes on the color, smell, and taste of the wood while it spends the time in the metal barrel.

They lightly burn the oak wood in the lab before cutting it into small pieces known as microstaves. Microstaves are about 1/25,000th the size of a traditional barrel. Janousek is a material scientist and company co-founder. He said this permits them to use 97 percent less wood.

Samples of oak wood to be lightly burnt and cut by Bespoken Spirits for whiskey sit in the company's lab in Menlo Park, California, U.S. on October 20, 2021. (REUTERS/Nathan Frandino)
Samples of oak wood to be lightly burnt and cut by Bespoken Spirits for whiskey sit in the company's lab in Menlo Park, California, U.S. on October 20, 2021. (REUTERS/Nathan Frandino)

 

By getting rid of the barrels completely, they can avoid cutting down trees as well as the cost of storing barrels for years in climate-controlled conditions.

Because of the short amount of time their whiskey ages, Bespoken does not lose liquid to evaporation. This lost liquid is known as the “angel’s share.” Aaron said this permits them to use 20 percent less water.

The Bespoken team runs samples in a gas chromatograph when making the whiskey. This process splits the gas into its basic parts, permitting them to know its chemical identity. Knowing its chemical identity permits them to create unique ways the drink can be used and to follow tastes, like vanilla.

Michael Kudra is a top bartender at Quince in San Francisco. He said the many tastes found in whiskey is why he prefers the drink. At Reuters’ request, Kudra tasted the Bespoken Spirits whiskey.

He said he clearly senses the alcohol. Then the rich taste of the deep brown color comes “right away.” He then added “that alcohol starts burning your tongue.” Kudra said that the whiskey would be better if it has other products added to it. A drink called a whiskey sour has egg white added to it and he said this sort of drink could cut down on the sharp notes of alcohol and bring out the whiskey notes.

 

 

Words in This Story

ferment – v. to go through a chemical change that results in the production of alcohol

barrel – n. a round usually wooden container with curved sides and flat ends

consumer – n. a person who buys goods and services

tend – v. used to describe what often happens or what someone often does or is likely to do

tongue – n. the soft, movable part in the mouth that is used for tasting and eating food and in human beings for speaking